Analiza tržišta za unapređenje inspekcijskog nadzora

15. Februar 2020.

U okviru projekta Evropske unije „EU za označavanje energetske efikasnosti i eko-dizajn proizvoda“ urađena je analiza tržišta energetski efiksanih proizvoda za domaćinstvo.

Analizom proizvoda kao što su mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, rashladni i klima uređaji, televizori, set top-boks uređaji, električne rerne, grejači prostora, sijalice, bojleri i kotlovi na čvrsta goriva, prikuplјene su značajne informacije o udelu proizvoda na tržištu obeleženih oznakama energetske efikasnosti koje su propisane zakonom, dominantnim proizvođačima i proizvodima, kao i njihovim cenama.

Stečeni uvidi poslužiće kao polazna tačka za dalјu analizu i unapređenje rada tržišne inspekcije, usklađivanje sa zakonima Evropske unije, kontrolu zakonskih zahteva i označavanje energetski efikasnih proizvoda.

„Svi ovi podaci, bilo da su statistički, geografski, vezani za vrstu i količinu prodatih proizvoda, mogu biti od izuzetne koristi pri izradi godišnjih planova nadzora (na primer vrsta klima uređaja koji se koriste u brdsko-planinskim područjima, skijaškim centrima itd.)“, rekao je Goran Aksentijević, šef Odseka za kontrolu usaglašenosti i bezbednosti proizvoda Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Ova baza podataka omogućiće nadležnim institucijama izradu planova i dugoročnih mera za trajno smanjenje potrošnje električne energije, radi opšte dobrobiti kupaca i celokupnog društva.

Cilj projekta "EU za označavanje energetske efikasnosti i eko-dizajn proizvoda“ je da ojača domaće kapacitete za primenu propisa o energetskom označavanju i eko-dizajnu, radi delotvornije inspekcijske kontrole proizvoda široke potrošnje, osposoblјavanja tela za ocenjivanje usaglašenosti za proveru usaglašenosti ovih proizvoda sa zakonskim aktima, i bolјeg razumevanja kupaca i šire javnosti oznaka za energetsku efikasnost na proizvodima.