Nove energetske oznake za kućne aparate - gostovanje dr Mirka Đapića u Dnevniku RTS1 10.02.2022.

11. Februar 2022.


Uvođenjem nove regulative Evropske unije izmenjena su obeležja energetskih klasa proizvoda, a samim tim i energetskih nalepnica. Od sada će se energetski razredi obeležavati od najvišeg „A“ razreda do „G“, najnižeg. Svi proizvođači moraju da se pridržavaju novih propisa, a šta tom regulativom dobijaju kupci, proverava Zoran Slepčević.

Novinar: Na prvom mestu kupci će od sada moći da dobiju sve informacije o tome koliko neki uređaji troše električne energije, ili vode. Na prvom mestu biće im dostupne te informacije, a nakon toga i još neke. A o tome će nam reći dr Mirko Đapić. Dobar dan, hvala vam što govorite za Dnevnik.

Dr Mirko Đapić, projekat „EU za energetsko označavanje i eko-dizajn proizvoda“: Sa novom regulativom kupci će, pre svega, dobiti tačne i pouzdane informacije o energetskim karakteristikama njihovih proizvoda. I na njima je da sami odluče: da li žele da kupe proizvod koji troši malo više struje, ili da kupe uređaj koji troši malo manje struje, manje troši vode, manje stvara buku itd. Te nalepnice su namenjene potrošačima, i sve informacije koje se tu nalaze su upućene potrošačima, radi njihovog lakšeg izbora.

Novinar: Neće više biti „A+“, „A++“ kada su u pitanju energetski razredi. Ali recimo, kada imamo jedan frižider koji košta 35 000 dinara i jedan koji košta 65 000 dinara, zašto čovek da se odluči za ovaj skuplji, ako ima jefitiniji?

Dr Mirko Đapić: To je odlično pitanje – iz prostog razloga što je u onaj koji košta 65 000 dinara ugrađena novija tehnologija i on automatski troši manje resursa, manje stvara buku, manje troši struju... i uzmite da taj proizvod traje deset godina, i u tom vremenskom dijapazonu potrošač će potrošiti mnogo manje sa tim uređajem, nego da kupi onaj koji je jeftiniji. Ali mi smo, kao obični potrošači, uvek skloniji da kupimo ono što je jeftinije, ali u krajnjoj liniji ne mora da znači da je bolje i isplativije.

Novinar: S obrzirom da na tržištu postoje uređaji koji su imali oznake po staroj kategorizaciji, a sada dolaze novi proizvodi i nova kategorizacija, stari će se i dalje prodavati ali više neće imati vrednosti oznake „A“ ili „B“ kategorije, nego će spadati u „C“, „D“ ili „F“ – s obzirom na to da će sada biti sedam razreda.

Dr Mirko Đapić: Apsolutno. Na svom primeru: ja sam pokušao da nađem televizor preko interneta na tržištu Nemačke - tamo ne možete da nađete televizore „A“, „B“ i „C“ klase, zato što je ova revizija podigla mnogo visoko lestvice i proizvođači u ovom trenutku ne mogu da zadovolje zahteve tih klasa. Ako danas kupite veš-mašinu „B“ klase, to znači da je ona bila verovatno „A+++“. Još jedna važna činjenica koju potrošači treba da znaju je da ne mogu da se porede klase, stare i nove, zato što su promenjeni načini proračunavanja. Dubljom analizom bi moglo da se utvrdi kojoj bi klasi pripadala, ali ne može prodavac da vam kaže „ovo je ’A+++’, to je sada ’C’“.

Novinar: To znači da će i proizvođači morati da poštuju stroža pravila.

Dr Mirko Đapić: Tako je. Obaveza proizvođača je da nakon što proizvod proizvedu na njega stave nove nalepnice i da ga registruju u evropskoj bazi energetskih oznaka za proizvode. 

Novinar: Ako razmišljamo dugoročno, po vama, treba pratiti kakva je situacija sa energetskim razredom, ali i sa cenom.

Dr Mirko Đapić: Apsolutno.

Prema istraživanjima koja su rađena u Evropskoj uniji, 80% potrošača Evropske unije pri odabiru proizvoda vodi se energetskim razredom tog proizvoda. Kod nas, nažalost, samo 13% ljudi bira proizvod na bazi njegove potrošnje električne energije, što je poražavajuće. I zbog toga moramo da radimo na unapređenju svesti o energetskoj efikasnosti. 

Novinar: Uredba je usvojena, kad možemo da očekujemo da ona stupi na snagu, i šta mogu da očekuju uvoznici i proizvođači?

Dr Mirko Đapić: Ovo je okvirna uredba, što znači da ona definiše opšte stvari za sve proizvode vezano za energetsko označavanje, a za posebne kategorije proizvoda, kao što su veš-mašine, bojleri, frižideri i ostali - za njih postoje posebni podzakonski dokumenti. Ta okvirna uredba je trenutno u pripremi, ali ono što je važno je da su ovi podzakonski akti na snazi. Prema tome, nove oznake su obavezne za frižidere, za veš-mašine, mašine za pranje sudova, mašine za sušenje veša, televizore i ekrane, a uskoro treba da budu na snazi zakonski dokumenti koji definišu energetsko označavanje sijalica.

Novinar: Hvala vam mnogo. Dakle, pored toga što treba da razmišljamo o energetskoj efikasnosti, treba da razmišljamo koliko ćemo dugoročno uštedeti kada je u pitanju naš novčanik.