Održana druga obuka za tržišne inspektore

26. Mart 2021.

Obuka za tržišne inspektore o sadržaju propisa o označavanju energetske efikasnosti i eko-dizajnu, tržišnom nadzoru i kontroli primene propisa u ovoj oblasti održana je od 22. do 26. marta 2021. onlajn.

Na obuci su učesnici upoznati sa zakonskim osnovama Evropske unije (EU) koja uređuje tržište energetskih proizvođača u domaćinstvu, očekivanjima i ulogama njenih učesnika i konkretnim propisima koji odnedavno važe u Srbiji, za svaki od pojedinačnih proizvoda: mašina za pranje veša, mašina za pranje sudova, rashladnih uređaja, televizora, mašina za sušenje veša, klima uređaja, set top-boks uređaja, rerni u domaćinstvu, grejača prostora, sijalica, bojlera i kotlova na čvrsta goriva. Postupak tržišnog nadzora i metode za kontrolu primene propisa predstavlјene su i na konkretnim primerima proizvoda.

Na ovaj način, projekat Evropske unije „EU za označavanje energetske efikasnosti i eko-dizajn proizvoda“ pruža podršku Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i zakonom propisanih tehničkih zahteva za proizvode koji utiču na potrošnju energije. Ovakvo usavršavanje je veoma značajno s obzirom na to da mali procenat tržišnih inspektora u Srbiji ima tehničko obrazovanje.

Kako navodi Goran Aksentijević, šef Odseka za kontrolu usaglašenosti i bezbednosti proizvoda Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije „Kontinuirana obuka i usavršavanje pripadnika tržišne inspekcije je potreban, ali ne i dovolјan uslov u cilјu približavanja znanja o novom tehničkom zakonodavstvu. Neophodno je podmlađivanje kadra sa posebnim akcentom na tehnički obrazovanim licima. Takođe, mišlјenja smo da je neophodan i kontinuirani rad u vezi sa ovom problematikom, jer je aktivnost na izmenama ovih propisa veoma 'živa'“.