Održana obuka o ISO 50001:2018 standardu

29. Januar 2021.

Obuka o standardu ISO 50001:2018, koji definiše zahteve za uspostavlјanje, primenu, održavanje i unapređenje sistema upravlјanja energijom (EnMS) i energetskih performansi održana je onlajn od 25. do 29. januara 2021.

Na obuci je učestvovalo više od četrdeset predstavnika iz Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, tela za ocenjivanje usaglašenosti (TOU), Akreditacionog tela Srbije (ATS), Privredne komore Srbije (PKS), srpski proizvođači uređaja koji troše energiju u domaćinstvu, kao i članovi Radne grupe projekta Evropske unije „EU za označavanje energetske efikasnosti i eko-dizajn proizvoda“.

Obuka o ISO 50001:2018 standardu deo je nastojanja ovog projekta da se unapredi nacionalna infrastruktura kvaliteta Srbije. Za predstavnike TOU već je organizovana obuka o promenama u EU zakonodavstvu u oblastima eko-dizajna i energetskog označavanja proizvoda.

Uz tehničku pomoć stranih i domaćih stručnjaka očekuje se da će se pet izabranih tela („Kvalitet a.d.“ Niš, Institut „Mihajlo Pupun“– Centar za gasnu tehniku Beograd, „IEG Industrija električnih grejača“ Leštane, „Idvorski laboratorije“ Beograd, „AN LAB“ Beograd), pripremiti za akreditaciju metoda za ispitivanje uslaglašenosti energetskih performansi uređaja obuhvaćenih projektnim zadatkom.